Hvorfor er energimærkning vigtigt?

I de senere år er energimærket på boliger blevet et vigtigere element i vurderingen af en bolig – set fra køberens side. Kort opridset er energimærkning et dokument, hvori det beskrives, hvor energivenlig en bolig er ud fra forbrug og energieffektivitet. Dokumentet anvendes eksempelvis i forbindelse med et boligsalg, hvor køberen kan tegne sig et realistisk billede af, hvad vand, el og varme vil koste. I takt med at vi som forbrugere er blevet mere obs på klimaspørgsmålet, og energipriserne er steget, er energimærket blevet et vigtigere parameter for en boligkøber. Jo bedre energimærke, en bolig er blevet tildelt, jo højere kan man også sætte prisen. Energimærket går fra G til A2020, hvor sidstnævnte er det “bedste”, en bolig kan opnå. Dansk Boligforsikring er blandt de virksomheder, som møder mange boligkøbere, og de kan godt mærke det øgede fokus på energivenlige huse.

I og med at boligkøbere er meget opmærksomme på, hvordan en fremtidig energiregning vil tage sig ud i en given bolig, kan det også betale sig for sælger at opgradere energimærket. Såfremt det kan medføre en øget salgspris, som vil opveje omkostningerne for en energirenovering, kan det være en klog investering.

Ejerskifteforsikring ved energivenlige huse

For en kommende boligejer er det relevant at vide, hvorvidt en ejerskifteforskring til en energivenligt bolig er nødvendigt. Det er et spørgsmål, som Dansk Boligforsikring også har været ude for. Dansk Boligforsikring er førende udbyder af ejerskifteforskringer i Danmark.

Ofte er energivenlige boliger meget nye, hvorfor det altså er mere relevant at spørge om, hvorvidt der er forskel på en ny og gammel bolig i forhold til at tegne ejerskifteforsikring. Det er der til dels – og så alligevel ikke. Mange tror, at det ikke er nødvendigt at tegne en ejerskifteforsikring, hvis der er tale om et nyt hus. Dette gælder i teorien kun, hvis der er tale om et nybyg-projekt. Her vil der ikke være nogen sælger til at påtage det sædvanlige 10 årige sælgeransvar. “Sælger” af boligen er en bygherre, hvorfor der i stedet skal tegnes en byggeskadeforsikring. Det er byggefirmaet, der er forpligtet til at tegne denne, og den dækker de fejl, der potentielt er opstået som følge af byggeriet. Såfremt der er tale om et relativt nyt hus, men hvor der er en sælger tilknyttet, vil en ejerskifteforsikring kunne tegnes. Og det kan stadig godt være relevant, selvom risikoen for skjulte fejl og mangler potentielt vil være mindre end hos ældre boliger.