Hvad er fordelene ved biobrændsel?

Mange vælger i dag at fyrre med billige træpiller eller billige træbriketter - biobrændsel er fremtiden.

De seneste år er der sket en sand revolution i forhold til, hvordan vi opvarmer vores hjem. Denne udvikling kan ses som en tilbagevenden til gamle dyder – dog med et nyt blik på miljøet.

I gamle dage var folk vant til, at hjemmet blev opvarmet med eget fyr. Hver husstand skulle sørge for at hælde eksempelvis olie på sit fyr for at sikre, at man kunne holde varmen. I mange år begyndte fjernvarme at vinde fremgang særligt i de store byer, hvor varmen blev produceret på større værker, der så sendte varmen gennem rør.

De seneste år er mange dog begyndt at få øjnene op for de mange fordele ved at have eget fyr og fyrre med biobrændsel.

Hvad er biobrændsel?

Biobrændsel er egentlig en samlebetegnelse, der dækker over biologisk materiale, som bruges til opvarmning. Biobrændsel kan findes i mange former og farver, da det kan være flydende, fast eller på gasform. Som flydende og gasform bruges biobrændsel hovedsageligt som brændstof til køretøjer, der er lavet af biomasse. Når hjemmet skal opvarmes findes der også flere forskellige former for biobrændsel, men de mest kendte er træpiller og træbriketter.

Her kunne man let forestille sig, at alt træ virker på samme måde til opvarmning, men der er faktisk meget stor forskel. De nuværende producenter af biobrændsel såsom German Pellets har udviklet biobrændsel med to fordele. På den ene side er brændværdien så høj som muligt, hvilket betyder, at mindre træ giver mest muligt opvarmning. Samtidig er de udviklet med henblik på udledning, så de danner så lidt røg og aske som overhovedet muligt. Dermed biddrager de til en væsentligt mindre luftforurening og miljøpåvirkning end afbrænding af almindeligt træ.

En grøn løsning

Det kan næsten virke selvmodsigende, at afbrænding kan være en grøn løsning – men det er sandt. Når producenterne fokuserer så meget på kvaliteten af produktet, så bliver Co2 udledningen væsentligt lavere end ved et oliefyr. Selv ved opvarmning med el er biobrændsel en bedre løsning. Her kan et skift til biobrændsel lede til en Co2 udledning, der næsten er 4 gange mindre en med elektricitet.

Hertil kommer den fordel, at biobrændsel i høj kvalitet er Co2 neutral. Det betyder, at brændstoffet aldrig udleder mere Co2, end samme mængde har nået at opsamle på træets levetid. Derfor er mange prominente navne gået ud og støttet biobrændsel som en af de mest miljørigtige løsninger til opvarmning af hjemmet.

Kan være en billig løsning

I dag er der et væld af gode forhandlere, hvor man kan købe billige træbriketter og billige træpiller. Dermed kan man altså spare rigtig mange penge på varmeregningen – samtidig med besparelsen på Co2 regnskabet.

Hvis man ønsker at omlægge ens nuværende varmekilde til et biobrændselsfyr, så kan der være en del omkostninger i starten. Denne investering er dog let at tjene hjem igen for de fleste. Ved den rette forhandler kan man nemlig få både træpiller og træbriketter til en meget lav kilopris. Med en månedlig besparelse på varmeposten går der ikke længe, før en investering i et nyt fyr har betalt sig selv igen.