Sådan kan du holde styr på temperaturen i hjemmet denne vinter

Med en smart temperatur logger kan du holde styr på varmen denne vinter.

Vinterens kulde har omfavnet Danmark, som den jo gør hver eneste vinter. Sidste år fik energikrisen sat ekstra spark i en bekymring, som mange danskere allerede går med hver vinter. Vinteren betyder nemlig, at hjemmet selvfølgelig skal varmes op – og det kan blive en dyr fornøjelse. Derfor får du nu en række gode råd til, hvordan du får helt styr på varmen i hjemmet.

Udluftning om vinteren

Om sommeren er udluftning helt naturligt. Danskerne kan let åbne for vinduer og døre, der bare kan stå åbne og lukke den herlige friske luft ind i hjemmet. Om vinteren er det dog en anden sag, og hvis man ikke retter op på sine udluftningsvaner, kan det koste dyrt på varmeregningen. Man bør altid undlade at lade vinduer eller døre stå åbne eller på klem over længere tid. Den friske luft er meget vigtig for luftkvaliteten og særligt fugten i hjemmet om vinteren, men det skal gøres på den rette måde.

Den bedste måde at lufte ud om vinteren kan opsummeres helt kort: Meget luft på kort tid. Det kan virke selvmodsigende, at lukke en hel masse kold luft ind i hjemmet på en gang. Det er dog den bedste fremgangsmåde – både for luftkvaliteten og varmen. Et vindue på klem vil nemlig resultere i kolde overflader som vægge og gulve, og samtidig vil varmen fra varmekilden sive ud. Du kender nok det gamle ordsprog – “at fyrre for fuglene”. Dette skal man prøve at undgå ved at åbne helt op for vinduerne og skabe gennemtræk i 5-10 minutter. Selvom der kommer meget kold luft ind, så vil den korte periode betyde, at overflader som gulve, vægge og lofter ikke afkøles. Derfor kan hjemmet hurtigt nå op på en behagelig temperatur igen, når man lukker vinduerne igen.

Luft ud 2 gange om dagen

For at sikre den bedst mulige luftkvalitet i hjemmet, bør man lufte grundigt ud flere gange om dagen. Luftkvaliteten har stor effekt på sundhed, trivsel og smittespredning, så der er mange fordele at hente ved regelmæssig udluftning. Hvis du er i tvivl, om det er på tide med en grundig udluftning, så kan dine vinduer gøre dig klogere. Hvis du lægger mærke til små vanddråber på indersiden af ruderne, så er det på tide med udluftning, da luftfugtigheden i hjemmet er blevet for høj. I dagligdagen kan bade, tøjvask, opvask, rengøring og mange andre aktiviteter gøre, at luftfugtigheden stiger. På den korte bane kan luftkvaliteten påvirke koncentrationsevnen og sundheden, men på den lange bane kan huset også tage skade af fugten. Det bedste råd til at sikre sig mod fremtidige fugtskader er derfor simpel – luft grundigt ud ofte.

Ny teknologi kan hjælpe med overblikket

Når man er i fuld gang med at tilrette sin adfærd for at spare på varmen, så kan det være svært at få overblikket med et klassisk termometer i hjemmet. Heldigvis er der sket ufatteligt meget på den teknologiske front, og nu findes der smarte hjælpemidler. For at holde overblikket over temperaturen i hjemmet over tid kan man med fordel investere i en smart temperatur logger. Denne smarte maskine holde et skarpt øje med temperaturen, som du let kan følge med i på flere måder. Forskellige typer af temperatur loggere kan eksempelvis give dig besked ved opkald eller gennem en app, så du bliver informeret, hvis varmegraderne kommer under en foruddefineret grænse. Det sker simpelthen ved, at loggeren kobles på dit WIFI i hjemmet, hvorefter den kan sende dig alarmer. Fra din computer kan du så holde øje og se detaljerede rapporter over temperaturen over tid.

Hvis man er i færd med at rette på sine såkaldte “varme-vaner”, så kan denne logger være et super værktøj. Med den rette information kan man nemlig se, hvilke dele af ens adfærd, der har den største effekt på temperaturen.